Kronprinsessen åbnede Hammershus Besøgscenter
Skovridder Søren Friese bød velkommen. Fotos: Morten Brandborg

Kronprinsessen åbnede Hammershus Besøgscenter

AF BJARNE HANSEN / Torsdag 22-3-18 - 15:51

SANDVIG – Torsdag åbnede Kronprinsesse Mary det nye besøgscenter ved Hammershus sammen med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og borgmester Winni Grosbøll.

Til stede var også direktør i Naturstyrelsen Peter Ilsøe og skovridder Søren Friese var vært. Mange bornholmere og turister fulgte begivenheden på så tæt hold, som det var muligt.

Efter taler fra skovridderen, ministeren og borgmesteren indviede Kronprinsessen besøgscentret ved at åbne en middelalderkæde med en nøgle.


Der var selvfølgelig blomster til Kronprinsessen, mens de andre officielle gæster og tilskuere så til.

Besøgscentret er blevet til virkelighed takket være en donation på 102,5 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Hammershus bliver hvert år besøgt af op mod en halv million gæster fra både ind- og udland. Det nye besøgscenter giver en imponerende udsigt til Nordeuropas størst borgruin.

Udstillingen i besøgscenteret bliver en moderne udstilling, der fortæller om borgens historie på en let tilgængelig måde. I et stort mørkt rum finder man en model af udstillingen og et antal touch-skærme. Her kan man navigere rundt i et 3D-univers og dykke ned i forskellige temaer. Den anden del af bygningen indrettes til skolestue, butik og café.


Borgmester Winni Grosbøll og Kronprinsesse Mary var begge varmt klædt på.

Det er gratis at besøge både ruinen og besøgscentret ved Hammershus. Udgiften til den daglige drift af besøgscentret dækkes af en parkeringsafgift på 30 kroner for seks timer fra påske til og med efterårsferie. Resten af året er det gratis at parkere.

Det nye besøgscenter er bygget ved skrænten over for Hammershus og giver en enestående udsigt til borgen. Besøgscenteret er skabt af arkitekt ved Kunstakademiets Arkitektskole, professor Christoffer Harlang i samarbejde med Arkitema Architects. Husets placering er efter inspiration fra den verdensberømte arkitekt Jørn Utzons skitse af bygningen fra 1970’erne.

Gangbro over kløft
Den nye bygning er adskilt fra borgen af en kløft, og en gangbro på pæle forbinder borgruinen og besøgscenteret. De besøgende vil på deres vej op til ruinen kunne gå direkte ud på besøgscenterets tag og nyde en panoramaudsigt til slotsruinen. Både tag og gangbro er bygget af bornholmsk egetræ fra Almindingen.

- Det nye besøgscenter og restaureringen er udført med stor respekt for det omkringliggende landskab, ligesom det lokale islæt står klart frem i både valg af materialer og i de bornholmske specialiteter, man vil kunne købe med hjem fra besøgscenterets kiosk. Hammershus har fået et løft, der vil kunne tiltrække endnu flere besøgende og på den måde være med til at skabe nye arbejdspladser til øen, siger folketingsmedlem Peter Juel Jensen (V).


Nyere nyhed  Ældre nyhed

Husk at Netavisen Bornholm.nu er GRATIS, fordi annoncørerne betaler. Så støt dem gerne.

© Copyright 2019 Bornholm.nu. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Seneste rubrikannoncer

Indryk rubrikannonce

Seneste på forsiden

Fredag 6-12-19 - 06:39 GF sender 500.000 kr. retur til bilister

GF sender 500.000 kr. retur til bilister

RØNNE - GF Forsikrings lokale bilforsikringskunder kan se frem til at få 500.000 kroner retur, når selskabet i starten af det nye år deler ud af overskuddet om et led i den fælles overskudsdeling.